Osteopathie en kinderen van 1-4 jaar

Kinderen vinden het fijn om een behandeling te krijgen. Als ze eenmaal een keer geweest zijn, vragen ze later aan de ouders wanneer ze weer mogen. Dit komt doordat kinderen uitstekend kunnen voelen waar ze behoefte aan hebben. Jonge kinderen van 1 tot 4 jaar zien wij vaak vanwege buikklachten. Dit kan variëren van obstipatie tot diarree, van buikpijn tot niet naar toilet kunnen/durven.

Ook oorproblemen, lage weerstand, niet fit zijn, houterige motoriek of niet kunnen slapen zijn veel voorkomende problemen die we in de praktijk zien. Meer problemen staan bij indicaties. Wanneer u twijfelt of we iets voor uw kind kunnen doen, neem dan gerust contact op.

Een kind van deze leeftijd behandelen is een leuke uitdaging. Ze zijn te groot om te blijven liggen als een baby en te klein om te kunnen uitleggen dat het handig zou zijn als ze gaan liggen.

We behandelen ze dan ook spelenderwijs. Ze mogen op de bank zitten met één van de ouders vlak naast ze en al spelend worden ze door ons behandeld.

Uitkleden is meestal niet nodig en vinden sommige kinderen ook niet prettig.

Kinderen

Basisschoolkinderen

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen liggend behandeld worden. Ook in deze categorie zien we veel kinderen met buikproblemen, lage weerstand, slaapproblemen, zindelijkheid, niet lekker in hun vel zitten of motorische klachten.

Ouders die niet het symptoombestrijdend middel Ritalin willen gebruiken vragen onze hulp bij kinderen met ADHD of ADD. Maar ook kinderen met autismeverwante aandoeningen kunnen baat hebben bij osteopathie.

De kinderen worden behandeld met zachte handgrepen en ervaren de behandeling als ontspannend. Ze komen lekkerder in hun vel te zitten.

Tieners

Bij tieners zien we motorische problemen door een groeispurt die niet makkelijk verloopt of problemen ten gevolge van de hormonale ontwikkeling. Het laatste kan zich uiten in knieklachten (Osgood Schlatter), rugklachten, hoofdpijn, of concentratieproblemen. Niet kunnen slapen, extreme vermoeidheid, maar ook de indicaties van volwassenen kunnen op deze groep van toepassing zijn. De behandeling van een tiener is afhankelijk van de klacht zoals bij volwassenen.